600 gm ekor lembu
300 gm kentang
300 gm carrot
1.5 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
½ sudu teh jintan manis
20 biji lada hitam
2 sudu makan rempah sup
4 biji buah pelaga
1 pokok daun saderi
1 pokok daun bawang
Garam secukup rasa
Bahan dikisar:
4 sm halia
6 labu bawang merah
2 labu bawang besar
1 btg serai
Cara menyediakan:
1. Tumis bahan yg dikisar bersama rempah sup, buah pelaga, kayu manis, cengkih, lada hitam dan jintan manis.
2. Kemudian setelah naik bau, masukkan air, ekor dan rebus sehingga agak empuk.
3. Belah empat ubi kentang, carrot dan masukkan sehingga empuk.
4. Masukkan garam dan daun saderi serta daun bawang.
5. Kacau dan tutup periuk supaya bau tidak hilang.
Khamis, 23 September 2010
SUP EKOR
Rabu, 22 September 2010
Kuih Lompat Tikam
3 kampit kecil tepung beras
5 cawan air
3 cawan santan
3 keping manisan (gula) kelapa
1 cawan gula
3 helai daun pandan
1 sudu garam
1 sudu kapur makan
Bahan-bahan tambahan:
3 cawan beras pulut
1 sudu kecil warna merah
1 cawan santan kelapa
Cara menyediakan:
1. Campurkan tepung beras, air biasa, air daun pandan dan kapur ke dalam kuali dan kacau atau adun sehingga sebati.
2. Panaskan adunan di atas api yang sederhana dan kacau sehingga masak. Angkat adunan dan sejukkan ke dalam loyang.
3. Masukkan santan, tepung beras dan sedikit air di dalam bekas yang berasingan dan sejukkan.
4. Beras pulut yang telah direndam, ditos dan dikukus bersama santan sehingga masak.
Isnin, 20 September 2010
Pulut Pauh
5 biji pauh Mas Hitam masak
1 kg beras pulut
2 cawan santan pekat
200 gm gula
Garam secukup rasa
Kuah santan:
3 cawan santan pekat
2 sudu besar gula
1 sudu teh garam
2 sudu besar tepung pulut
Cara menyediakan:
1) Rendam beras pulut semalaman. Basuh dan kukus 10 minit. Selepas kukus kali pertama, gaul bersama dua cawan santan dan masukkan garam dan gula. Setelah itu kukus lagi selama 20 minit.
2) Untuk memasak kuah santan, campur semua bahan hingga sebati dan masak separuh pekat. Hidangkan sebagai kuah pulut kukus bersama pauh yang di kupas dan dipotong kecil.
Ahad, 19 September 2010
COFFEE COOKEIS
240gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
3 sudu besar instant coffee
1 biji telur
80gm gula halus
60gm gula perang
100gm unsalted butter
60gm slice badam
Cara menyediakan:
1. Ambik 2 sudu besar instant coffee campurkan dengan 2 sudu besar air panas. Kacau dan ketepikan.
2. Pukul butter sehingga jadi bentuk krim
3. Dalam bekas lain, campurkan kedua-dua jenis gula dan kacau.
4. Masukkan gula sedikit demi sedikit ke dalam butter. Pukul sehingga putih/ kembang
5. Masukkan telur sikit demi sedikit dan pukul lagi
6. Kemudian masukkan pula instant coffee yang telah dicairkan. Kacau.
7. Dalam bekas lain, ayak tepung gandum dengan baking powder. Kemudian campurkan 1 sudu besar instant coffee yg tak dicampur dengan air. Kacaukan.
8. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan butter tadi sambil dikacau.
9. Drop adunan tadi ke atas loyang yang dilapik dengan oven peper. Letakkan slice badam ke atasnya.
10. Bakar dengan suhu 180C selama 15-20 minit
Isnin, 6 September 2010
cucur udang
500 gram tepung gandum
20 ekor udang besar (boleh lebih atau kurang-buang kepala sahaja)
1 mangkuk kecil tauge
1 mangkuk kecil daun kuchai (potong 1 inci)
1 biji telur
2 biji bawang merah (racik halus)
Garam secukup rasa
Sedikit kunyit
Air secukupnya
Minyak utk menggoreng
Kuah:
2 cawan kacang (goreng dengan minyak tanpa buang kulit hingga masak)
6 sudu besar cili boh (boleh lebih atau kurangkan)
1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Air secukupnya
Cara menyediakan:
1.Masukkan tepung, udang, tauge, kuchai, telur, bawang merah, garam, dan kunyit ke dalam satu mangkuk besar. Tambahkan air hingga adunan menjadi boleh dijemput. Jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
2. Panaskan minyak, jemputkan adunan ke dalam minyak yang betul-betul panas. Goreng hingga kekuningan, angkat dan hidang dalam pinggan.
Kuah:
3. Masukkan semua bahan kuah dalam pengisar dan kisar kasar bahan ini, jangan sampai halus.
4. Masak bahan kisaran ini di atas api sederhana hingga pekat, angkat dan hidangkan dengan cucur udang.
Jumaat, 3 September 2010
SERUNDING
150 gm daging lembu, hiris nipis melawan jalur
1 cawan kelapa parut
3 cm halia
1 sudu teh biji ketumbar – bakar tanpa minyak
3 bawang merah
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh udang kering
2 sudu makan asam jawa
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
Cara menyediakan:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, biji ketumbar, jintan putih, halia dan udang kering.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak. Setelah minyak berasap, masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Jika kuah kering sebelum daging empuk, masukkan air mendidih secukupnya. Masukkan garam secukup rasa.
4. Masak atas api kecil hingga kering dan daging empuk.
5. Masukkan juice asam jawa dan kacau sehingga kering
Rabu, 1 September 2010
2 keping fillet ikan salmon - dicuci bersih dgn jus lemon/limau & sedikit garam
sedikit lada hitam
2 ulas bwg putih - dicincang
1cm halia - dicincang
**perapkan sebentar salmon dgn lada hitam, bwg putih & halia, kemudian panggang atas grill pan hingga masak.
Bahan-bahan Sos lemon:
2 helai daun bay
1 sudu teh mentega
1/2 cwn mushroom soup
1/2 biji lemon
1/2 sudu teh kulit lemon yg diparut - saya letak suku jer pasal kulit lemon ni pahit
1/2 sudu teh herba campuran - oregano, parsley, basil
sedikit lada hitam
Cara menyediakan:
1. Panaskan mushroom soup hingga mendidih, masukkan mentega, kacau rata.
2. Bila dah wangi masukkan lada hitam, jus lemon, kulit lemon, daun bay & herba campuran ke dalam sup.
3. Kacau perlahan-lahan, kecilkan api dan terus memasak.
4. Setelah sup pekat, matikan api & tuanglah di atas salmon steak tadi.