Rabu, 27 Oktober 2010

Samperit

Bahan-bahan:

1 cawan mentega
¾ cawan gula halus
1 biji telur
1 camca teh Vanila
Secubit garam
Satukan:
1 ½ cawan tepung jagung
¾ cawan tepung gandum
¾ cawan tepung kastad
1 camca teh baking powder
Cara menyediakan:
1. Pukul mentega dengan gula hingga rata.
2. Masukkan telur & vanila dan dikacau lagi
hingga sebati.
3. Masukkan tepung-tepung yang telah disatukan & garam sedikit-sedikit ke dalam adunan & gaul hingga habis.
4. Akhir sekali diterap dan bakar dengan suhu 170'C

Isnin, 25 Oktober 2010

Buah Melaka

Bahan-bahan:

2 cawan tepung pulut
Jus pandan secukupnya
2 ketul gula melaka(parutkan)
1/2 biji kelapa muda parut.
Garam secukup rasa.
Cara menyediakan:
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula.
Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih. Masukkan bebola pulut tadi.
5. Bila kueh timbul boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
6. Golekkan kuih di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam dan hidangkan.

Selasa, 19 Oktober 2010

Otak-Otak

Bahan-bahan:

5 biji telur (dipukul hingga kembang)
1 cawan pati santan
1 camca sagu
2 pokok daun bawang
Bahan dikisar:
625 ikan tenggiri cabut tulang
3 hiris halia
8 ulas bawang merah
4 ualas bawang putih
8 cm serai (dihiris)
1 camca jintan putih
2 pokok daun sup
Garam secukup rasa
Daun pisang -untuk membungkus
1 camca jintan manis
7 batang lada kering (direndam & ditoskan)
1 camca ketumbar (direndangkan)
1.2 cm kunyit hidup
2 camca gula halus
Cara menyediakan:
1.
Satukan semua bahan kecualai daun pisang.Gaulkan rata-rata & sesuaikan
rasanya.
2. Bungkus bahagian-bahagian campuran itu dengan daun pisang. Sematkan dengan lidi.

3. Kukuslah selama 20-30 minit,hingga masak.

Jumaat, 8 Oktober 2010

Kuih Akok

Bahan-bahan:

8 biji telur itik
2 biji telur ayam
1 kg gula melaka
2 cawan tepung gandum
6 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
1 ½ biji kelapa
Cara menyediakan:
1. Telur dipukul sehingga kembang. Kelapa diperah dan ambil santan dua kali sahaja.
2. Gula melaka dilarutkan bersama secawan air dan dicampur tepung. Kacau dan tapis supaya tidak berketul-ketul.
3. Hiris daun pandan dan masukkan bunga cengkih ke dalam bancuhan tepung tadi. Kacau sebati dan tapis.
4. Panaskan acuan baulu dan sapu sedikit minyak. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api arang atas bawah.

Ahad, 3 Oktober 2010

Ikan Haruan Kukus

Bahan-bahan:

500 gm ikan haruan
5gm kulat hitam (dihiris halus)
10 gm bawang putih (dihiris halus)
20gm halia (dihiris halus)
15 ml serbuk ada hitam
1 biji limau nipis (ambil jus sahaja)
Garam secukup rasa
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar (dihiris)

Cara menyediakan:

1. Kukus ikan haruan selama 20 minit.
2. Masukkan bawang putih, halia dan kulat hitam yarigtelah dihiris halus.
3. Masukkan pula sedikit air ke dalam kuali. Kemudian panaskan.
4. Tambahkan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
5. Sebelum dihidangkan, taburkan daun bawang dan daun ketumbar.

Jumaat, 1 Oktober 2010

Kambing Golek

Bahan-bahan:

2 kg kambing (lamb shoulder)
60 gm serbuk ketumbar
40 gm serbuk jintan putih
50 gm serbuk jintan manis
40 gm serbuk lada hitam kasar
100 gm yoghurt
2 sudu makan madu
1 biji lemon
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
100gm bawang merah
60gm bawang putih
60gm halia
4 batang serai
Bahan-bahan untuk sos:
250gm krim masam
80gm daun pudina dikisar
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Cara menyediakan:
1. Gaulkan semua bahan-bahan bersama kambing dan perapkan sekurang-kurangnya 1 jam atau sebaik-baiknya semalaman.
2. Kemudian bakar sehingga kambing masak.