Selasa, 2 Mac 2010

MEE BANDUNG MUAR

Bahan-bahan :

Mi kuning - dicelur dan ditos.
200 gm keledek
100gm udang kering
3 sudu cili kering yang telah dikisar
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Sedikit udang
Gula
Garam
Sebiji telur
Serbuk perasa
Cara membuat:
1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih. Ini diikuti dengan cili kering.
2. Setelah garing, masukkan udang kering.
3. Masukkan air secukupnya dan biarkan sehingga mendidih.
4. Selepas itu masukkan keledek dan udang. Kacau.
5. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.
6. Kuah harus dikacau sentiasa hingga masak.
7. Pecahkan telur dan tunggu ia masak. Kemudian tuangkan kuah ke atas mi kuning.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan