Ahad, 30 Mei 2010

Kek Lapis

Bahan-Bahan:

20 biji kuning telur
8 biji putih telur
300 gm gula halus
300 gm mentega
1 camca teh esen vanila
1 sudu besar pes coklat
180 gm tepung gandum
4 sudu besar susu tepung
1 camca teh rempah kek
1 camca teh serbuk koko
Cara menyediakan:

1) Pukul putih telur bersama gula hingga pekat. Kemudian, masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan mentega. Pukul lagi hingga pekat.
2) Masukkan tepung, rempah kek, vanila dan susu tepung. Kacau rata.
3)Asingkan semangkuk kecil adunan, bancuh bersama serbuk koko dan pes coklat. Kacau rata.
4) Kemudian, masukkan dalam uncang (kertas) paiping.
5) Bakar kek selapis demi selapis. Setiap lapis dipicitkan warna coklat. Setiap satu lapis, tuang dua senduk adunan.

Jumaat, 28 Mei 2010

Kerabu Mangga

Bahan-bahan:

1 biji mangga muda ]
1 batang carrot ] parut/sagat
1 batang timun ]
3 s/b sos ikan
5 biji limau kasturi [ambil jus]
1 s/k garam
1 s/k gula
ikan bilis garing dan kacang goreng [ikut suka]
Bahan hiris
5 tangkai lada merah
1 bunga kantan
5 tangkai lada hijau
10 tangkai cili api
2 pokok daun ketumbar
Cara menyediakan:
1.
Gaulkan rata semua bahan kecuali ikan bilis dan kacang.
2. Masukkan dalam pinggan hidangan.
3. Bila nak makan baru taburkan ikan bilis dan kacang goreng

Selasa, 25 Mei 2010

SUP TULANG KETUK


Bahannya:
1 kilogram tulang daging (gear box)
600 gram bawang merah
50 gram cili boh
80 gram pes tomato
140 gram tepung jagung
30 gram kicap manis
5 gram garam
Perasa stok ayam atau daging
10 gram serbuk lada hitam
50 gram sos tiram
20 gram bawang goreng
20 gram daun bawang
25 gram gula
1 biji telur
100 gram kubis (dihiris halus)

1 - BAHAN...sediakan bahan untuk menyiapkan sup tulang ketuk.
2. REBUS...tulang daging (gear box) direbus selama tiga jam. Kemudian tumis bawang merah dan masukkan stok ayam atau daging sebelum dicampur tulang daging yang direbus tadi.
3. TUANG...masukkan pes tomato diikuti cili boh ke dalam air rebusan.
4. CAMPUR...masukkan sedikit garam dan gula.
5. TAMBAH...diikuti dengan sos tiram dan kicap manis.
6. PUKUL TELUR...pukul telur hingga sebati, kemudian masukkan ke dalam adunan tulang daging yang dimasak.
7. CAMPUR...campurkan sedikit air ke dalam tepung jagung, kacau adunan hingga sebati dan masukkan adunan tepung jagung itu ke dalam rebusan tulang untuk memekatkan kuah.
8. MENDIDIH...biarkan rebusan tadi mendidih hingga daging empuk dan kuahnya kering sedikit sebelum diangkat.
9. HIASKAN...tabur hirisan kubis, bawang goreng dan daun bawang untuk menambah rasa.
10. SIAP...sup tulang ketuk sedia untuk dinikmati

Ahad, 23 Mei 2010

Kari Ikan Jenahak

Bahan-bahan:

1 kg ikan jenahak
3 biji tomato
1 biji kelapa
3 labu bawang besar (hiris)
4 ulas bawang putih (hiris)
10 tangkai cili kering (kisar)
1 tangkai daun kari
2 peket rempah kari ikan
Sedikit garam dan air
Cara menyediakan:
1.Bersihkan ikan dan ketepikan.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan daun kari sehingga naik bau.
3.Masukkan pula cili kering bersama rempah kari ikan. Kacau seketika.
4.Setelah itu masukkan santan dan ikan tadi.
5.Renehkan di atas api sederhana sehingga ikan separuh masak. Seterusnya, masukkan
tomato dan garam secukup rasa.

Jumaat, 21 Mei 2010

AYAM GORENG BEREMPAH

Bahan-bahan:
1 ekor ayam, belah 4 atau 6 kepak ayam
5 sudu besar pes halia dan bawang putih
1 biji telur
5 sudu besar serbuk cili
sedikit serbuk ketumbar
sedikit serbuk jintan manis
garam secukup rasa
tepung beras secukupnya
Cara menyediakan:
1) Gaul semua bahan diatas kecuali tepung beras sehingga sebati dan perap selama 30 minit
2) Kemudian tabur tepung beras dan salut secukupnya.
3) Goreng dalam deep fryer pada suhu 160 darjah C selama 15 minit atau sehingga masak. Angkat, toskan dan sedia untuk dihidang.
Nota: Boleh juga campurkan daun kari, ia akan membangkitkan aroma sewaktu ayam digoreng

Khamis, 13 Mei 2010

Asam pedas ikan pari


Bahan-bahan:
500 gm ikan pari [bersihkan]
10 biji bendir
1 biji buah tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
5 tangkai daun kesum
4 s/b minyak masak
garam
Bahan dikisar:
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/k kunyit serbuk
3 cawan air
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendideh.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendideh lagi.
4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin.

Sabtu, 1 Mei 2010

Siakap Sweet Sour

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit
Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak
Cara menyediakan:
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.