Khamis, 29 Julai 2010

kuzi kambing


Bahan-bahan:
2 kg daging kambing
1 cawan susu cair
2 camca sedang kerisik
4 biji bawang besar [dihiris]
1 cawan minyak masak
100 gm badam goreng [biarkan sebiji-sebiji]
2 biji limau nipis [diambil airnya]
4 biji tomato [dibelah empat]
4 camca sedang puri tomato
5 tangkai cili hijau
1 cawan bawang goreng
1 ikat daun pudina dan daun ketumbar
Garam secukupnya
Air untuk mengempukkan daging Bahan-bahan perap:
3 camca sedang rempah beriani
2 sm halia [dikisar]
1 camca sedang cili boh
10 tangkai cili hijau [ditumbuk kasar-kasar]
10 tangkai cili merah [ditumbuk kasar-kasar]
2 biji bawang besar [dikisar]
Cara menyediakan:

1) Daging digaul bersama bahan-bahan perap. Masukkan puri tomato, kerisik dan garam. Perap sejam.
2) Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar hingga kuning. Masukkan daging perap dan air. Masak hingga daging empuk.
3) Apabila daging empuk masukkan garam, susu cair, tomato, cili merah, cili hijau, air limau, badam goreng, daun pudina, daun ketumbar dan bawang goreng. Kacau hingga kuah pekat baru diangkat.

Selasa, 27 Julai 2010

Shaamen Kambing


Bahan-bahan A:
1 kg daging kambing
3 biji bawang besar di hiris halus dijadikan bawang goreng
Minyak menggoreng bawang diketepikan untuk digunakan lagi
1 sudu makan halia dikisar
1 sudu makan bawang putih dikisar
Bahan-bahan B:
3 biji tomato didadu
2 biji lada merah dibelah dua
2 biji lada hijau dibelah dua
1 sudu makan tomato puree
3 sudu makan rempah kari daging
3 sudu makan tairu
5 biji badam dikisar
5 kuntum bunga cengkeh
5 biji buah pelaga
1 jari kulit kayu manis
segenggam daun pudina
2 pokok daun ketumbar
2 cawan air
garam secukupnya.
1) Satukan bahan B dalam sebuah bekas dan ketepikan. Gunakan setengah cawan minyak bekas menggoreng bawang, tumis halia dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan daging.
2) Masukkan bahan B, kacau rata dan masak selama 45minit. Kacau setiap 15 minit. Setelah 45 minit, masukkan bawang goreng, kacau rata dan masak sehingga daging empuk dan kuahnya pekat.
3) Setelah daging empuk, kecilkan api dan biarkan sampai pecah minyak dan hidangkan.

Isnin, 26 Julai 2010

Bahan-bahan:

1 kg udang besar/udang galah atau udang harimau-belah belakangnya jgn putus
1 sd teh garam
1 kg minyak untuk menggoreng
250 gm mentega tawar (unsalted butter)
6 pelepah daun kari (daun shj)
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang)
8 biji kuning telur
250ml susu cair penuh krim
½ sd teh serbuk perasa
1 sd teh garam
1 sd teh sos ikan
¼ sd teh serbuk pati ayam
1 sd besar gula
Cara menyediakan:
1) Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan.
2) Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar.
3) Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.

Rabu, 7 Julai 2010

Lontong Lodeh

Bahan-bahan:

1/2 biji kobis [potong kecil]
5 batang kacang panjang [potong pendek]
1 biji carrot [potong kecil dan pendek]
Tahu [gorengkan dan potong dadu]
Tempe [potong kecil dan gorengkan]
Sengkuang [potong pendek dan kecil]
Cili merah [hiriskan]
Bawang besar [mayangkan]
Suhun dan fucuk [rendamkan supaya lembut]
Bahan dikisar:
5 biji cili merah + ciliapi sikit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
Bahan lain:
1 biji kelapa [amik 5 cawan santan]
250 gm udang basah
minyak [tumis]
garam
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan udang, santan dan sayuran yg keras dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah lembut masukkan sayuran lain dan garam.
4. Bila dah lembut dan rasakan garamnya.
5. Hidangkan dengan serunding daging atau sambal sotong.