SELAMAT DATANG KE BLOG MY FAMILY. SEMOGA CERIA SELALU..... ..
  • SUP EKOR

    Bahan-bahan:

    600 gm ekor lembu
    300 gm kentang
    300 gm carrot
    1.5 cm kulit kayu manis
    4 kuntum bunga cengkih
    ½ sudu teh jintan manis
    20 biji lada hitam
    2 sudu makan rempah sup
    4 biji buah pelaga
    1 pokok daun saderi
    1 pokok daun bawang
    Garam secukup rasa
    Bahan dikisar:
    4 sm halia
    6 labu bawang merah
    2 labu bawang besar
    1 btg serai
    Cara menyediakan:
    1. Tumis bahan yg dikisar bersama rempah sup, buah pelaga, kayu manis, cengkih, lada hitam dan jintan manis.
    2. Kemudian setelah naik bau, masukkan air, ekor dan rebus sehingga agak empuk.
    3. Belah empat ubi kentang, carrot dan masukkan sehingga empuk.
    4. Masukkan garam dan daun saderi serta daun bawang.
    5. Kacau dan tutup periuk supaya bau tidak hilang.

0 ulasan: