SELAMAT DATANG KE BLOG MY FAMILY. SEMOGA CERIA SELALU..... ..
  • NASI BERANI GAM

    (hidangan lebih lima orang)

    Bahannya:
    2 kilogram beras basmati
    100 gram bawang merah - dihiris
    50 gram bawang putih - dihiris
    50 gram halia - dihiris
    1/2 tin susu cair
    Empat sekawan - bunga lawang, cengkih, jintan dan kayu manis
    1 biji tomato - dipotong empat
    2 tangkai cili merah - belah dua
    2 tangkai cili hijau - belah dua
    5 gram daun sup atau daun bawang - potong 1 1/2 inci
    3 gram daun ketumbar
    Bahan perasa secukupnya
    Cara memasak:
    Masak nasi hanya selepas daging siap dimasak
    1. Basuh beras, masukkan ke dalam periuk nasi bersama semua bahan yang dinyatakan.
    2. Tanak nasi menggunakan periuk memasak elektrik. Apabila nasi kering, ambil sedikit minyak daripada kuah beriani dan siram sedikit ke atas nasi tadi.
    3. Biarkan nasi itu dalam periuk seketika iaitu kira-kira lima minit, kemudian hidangkan bersama dalca, pajeri serta papadom.
    Daging beriani:
    1 kilogram daging - potong 10 ketulan
    20 gram rempah beriani - campur sedikit air
    1/2 cawan pes tomato
    1/2 cawan sos tomato
    50 gram bawang goreng
    4 sekawan - bunga lawang, cengkih, kayu manis dan buah pelaga
    50 gram bawang merah - dikisar
    20 gram bawang putih - dikisar
    20 gram halia - dikisar
    3 gram daun pudina - dikisar
    3 gram daun ketumbar - dikisar
    1/2 cawan minyak sapi
    50 gram biji gajus goreng - ditumbuk kasar
    50 gram kismis
    Bahan perasa secukupnya
    Cara memasak:
    1. Masukkan daging ke dalam periuk bersama bahan yang sudah dikisar serta rempah, pes tomato, sos tomato, minyak sapi, daun pudina, ketumbar dan empat sekawan.
    2. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih dan masukkan biji gajus dan kismis ke dalamnya.
    3. Didih dengan api pelahan sehingga daging itu empuk dan tambah bahan perasa.
    Keenakan nasi beriani gam memang tidak dinafikan, malah ia antara makanan yang mendapat perhatian pada majlis hebat seperti perkahwinan atau perayaan.
    # Antara yang penting, beras mestilah berbau wangi dan cantik. Pilih basmati yang perlu dibasuh terlebih dulu sebelum direndam selama setengah jam.
    # Bagi membolehkan daging lebih enak dan empuk, perap daging dengan rempah ratus dihasilkan sendiri selama setengah jam.
    # Masak dalam api perlahan antara satu hingga dua jam supaya daging benar-benar empuk.
    # Antara punca daging tidak menepati cita rasa adalah ia dimasak terlalu cepat dengan api tidak terkawal.

0 ulasan: