SELAMAT DATANG KE BLOG MY FAMILY. SEMOGA CERIA SELALU..... ..
  • Pulut Pauh

    Bahan-bahan:

    5 biji pauh Mas Hitam masak
    1 kg beras pulut
    2 cawan santan pekat
    200 gm gula
    Garam secukup rasa
    Kuah santan:
    3 cawan santan pekat
    2 sudu besar gula
    1 sudu teh garam
    2 sudu besar tepung pulut
    Cara menyediakan:
    1) Rendam beras pulut semalaman. Basuh dan kukus 10 minit. Selepas kukus kali pertama, gaul bersama dua cawan santan dan masukkan garam dan gula. Setelah itu kukus lagi selama 20 minit.
    2) Untuk memasak kuah santan, campur semua bahan hingga sebati dan masak separuh pekat. Hidangkan sebagai kuah pulut kukus bersama pauh yang di kupas dan dipotong kecil.

0 ulasan: