SELAMAT DATANG KE BLOG MY FAMILY. SEMOGA CERIA SELALU..... ..
  • paprik

    Bahan-bahan:

    ½ ekor ayam - dipotong kecil2
    4 ulas bwg merah - ditumbuk
    2 ulas bwg putih - ditumbuk
    1 labu bwg besar - dimayang
    2 btg serai - dititik
    2 biji buah tomato - dipotong 4
    5 biji cili padi (depends, kalau suka pedas boleh tambah lagi)- ditumbuk
    2 biji limau kasturi - diambil jusnya
    5 helai daun limau purut - carik-carikkan
    bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
    sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
    bahan2 perasa
    Cara menyediakan:
    • Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
    • Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
    • Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
    • Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

0 ulasan: