SELAMAT DATANG KE BLOG MY FAMILY. SEMOGA CERIA SELALU..... ..
  • RENDANG TOK

    Bahan-bahan :

    1 kg daging
    100 gram bawang merah
    80 gram bawang putih
    80 gram halia - dimayang
    ½ biji isi kelapa - dihiris 5 sm
    60 ml pati santan
    300 gram kerisik kelapa
    5 gram gula melaka
    Garam secukup rasa
    15 gram serbuk ketumbar
    15 gram serbuk cili
    10 gram jintan putih
    10 gram jintan manis
    20 gram serbuk kari daging
    5 gram lada hitam
    10 biji buah pelaga
    5 sm kulit kayu manis
    5 kuntum bunga cengkih
    Cara membuat:
    1) Gaul rata semua bahan kecuali daging, garam dan gula Melaka.
    2) Selepas rata barulah dimasukkan daging. Perap selama dua hingga empat jam.
    3) Masukkan ke dalam periuk dan didihkan perlahan-lahan.
    4) Reneh selama tiga jam. Kacau dengan kerap sehingga daging menjadi empuk, berwarna agak hitam dan kering.
    5) Masukkan gula melaka dan garam. Kacau lagi hingga rata.

0 ulasan: