Selasa, 2 November 2010
Rabu, 27 Oktober 2010
Samperit
1 cawan mentega
¾ cawan gula halus
1 biji telur
1 camca teh Vanila
Secubit garam
Satukan:
1 ½ cawan tepung jagung
¾ cawan tepung gandum
¾ cawan tepung kastad
1 camca teh baking powder
Cara menyediakan:
1. Pukul mentega dengan gula hingga rata.
2. Masukkan telur & vanila dan dikacau lagi
hingga sebati.
3. Masukkan tepung-tepung yang telah disatukan & garam sedikit-sedikit ke dalam adunan & gaul hingga habis.
4. Akhir sekali diterap dan bakar dengan suhu 170'C
Isnin, 25 Oktober 2010
Buah Melaka
2 cawan tepung pulut
Jus pandan secukupnya
2 ketul gula melaka(parutkan)
1/2 biji kelapa muda parut.
Garam secukup rasa.
Cara menyediakan:
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih. Masukkan bebola pulut tadi.
5. Bila kueh timbul boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
6. Golekkan kuih di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam dan hidangkan.
Selasa, 19 Oktober 2010
Otak-Otak
5 biji telur (dipukul hingga kembang)
1 cawan pati santan
1 camca sagu
2 pokok daun bawang
Bahan dikisar:
625 ikan tenggiri cabut tulang
3 hiris halia
8 ulas bawang merah
4 ualas bawang putih
8 cm serai (dihiris)
1 camca jintan putih
2 pokok daun sup
Garam secukup rasa
Daun pisang -untuk membungkus
1 camca jintan manis
7 batang lada kering (direndam & ditoskan)
1 camca ketumbar (direndangkan)
1.2 cm kunyit hidup
2 camca gula halus
Cara menyediakan:
1. Satukan semua bahan kecualai daun pisang.Gaulkan rata-rata & sesuaikan
rasanya.
2. Bungkus bahagian-bahagian campuran itu dengan daun pisang. Sematkan dengan lidi.
3. Kukuslah selama 20-30 minit,hingga masak.
Jumaat, 8 Oktober 2010
Kuih Akok
8 biji telur itik
2 biji telur ayam
1 kg gula melaka
2 cawan tepung gandum
6 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
1 ½ biji kelapa
Cara menyediakan:
1. Telur dipukul sehingga kembang. Kelapa diperah dan ambil santan dua kali sahaja.
2. Gula melaka dilarutkan bersama secawan air dan dicampur tepung. Kacau dan tapis supaya tidak berketul-ketul.
3. Hiris daun pandan dan masukkan bunga cengkih ke dalam bancuhan tepung tadi. Kacau sebati dan tapis.
4. Panaskan acuan baulu dan sapu sedikit minyak. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api arang atas bawah.
Ahad, 3 Oktober 2010
Ikan Haruan Kukus
500 gm ikan haruan
5gm kulat hitam (dihiris halus)
10 gm bawang putih (dihiris halus)
20gm halia (dihiris halus)
15 ml serbuk ada hitam
1 biji limau nipis (ambil jus sahaja)
Garam secukup rasa
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar (dihiris)
Cara menyediakan:
1. Kukus ikan haruan selama 20 minit.
2. Masukkan bawang putih, halia dan kulat hitam yarigtelah dihiris halus.
3. Masukkan pula sedikit air ke dalam kuali. Kemudian panaskan.
4. Tambahkan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
5. Sebelum dihidangkan, taburkan daun bawang dan daun ketumbar.
Jumaat, 1 Oktober 2010
Kambing Golek
2 kg kambing (lamb shoulder)
60 gm serbuk ketumbar
40 gm serbuk jintan putih
50 gm serbuk jintan manis
40 gm serbuk lada hitam kasar
100 gm yoghurt
2 sudu makan madu
1 biji lemon
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
100gm bawang merah
60gm bawang putih
60gm halia
4 batang serai
Bahan-bahan untuk sos:
250gm krim masam
80gm daun pudina dikisar
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Cara menyediakan:
1. Gaulkan semua bahan-bahan bersama kambing dan perapkan sekurang-kurangnya 1 jam atau sebaik-baiknya semalaman.
2. Kemudian bakar sehingga kambing masak.
Khamis, 23 September 2010
SUP EKOR
600 gm ekor lembu
300 gm kentang
300 gm carrot
1.5 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
½ sudu teh jintan manis
20 biji lada hitam
2 sudu makan rempah sup
4 biji buah pelaga
1 pokok daun saderi
1 pokok daun bawang
Garam secukup rasa
Bahan dikisar:
4 sm halia
6 labu bawang merah
2 labu bawang besar
1 btg serai
Cara menyediakan:
1. Tumis bahan yg dikisar bersama rempah sup, buah pelaga, kayu manis, cengkih, lada hitam dan jintan manis.
2. Kemudian setelah naik bau, masukkan air, ekor dan rebus sehingga agak empuk.
3. Belah empat ubi kentang, carrot dan masukkan sehingga empuk.
4. Masukkan garam dan daun saderi serta daun bawang.
5. Kacau dan tutup periuk supaya bau tidak hilang.
Rabu, 22 September 2010
Kuih Lompat Tikam
3 kampit kecil tepung beras
5 cawan air
3 cawan santan
3 keping manisan (gula) kelapa
1 cawan gula
3 helai daun pandan
1 sudu garam
1 sudu kapur makan
Bahan-bahan tambahan:
3 cawan beras pulut
1 sudu kecil warna merah
1 cawan santan kelapa
Cara menyediakan:
1. Campurkan tepung beras, air biasa, air daun pandan dan kapur ke dalam kuali dan kacau atau adun sehingga sebati.
2. Panaskan adunan di atas api yang sederhana dan kacau sehingga masak. Angkat adunan dan sejukkan ke dalam loyang.
3. Masukkan santan, tepung beras dan sedikit air di dalam bekas yang berasingan dan sejukkan.
4. Beras pulut yang telah direndam, ditos dan dikukus bersama santan sehingga masak.
Isnin, 20 September 2010
Pulut Pauh
5 biji pauh Mas Hitam masak
1 kg beras pulut
2 cawan santan pekat
200 gm gula
Garam secukup rasa
Kuah santan:
3 cawan santan pekat
2 sudu besar gula
1 sudu teh garam
2 sudu besar tepung pulut
Cara menyediakan:
1) Rendam beras pulut semalaman. Basuh dan kukus 10 minit. Selepas kukus kali pertama, gaul bersama dua cawan santan dan masukkan garam dan gula. Setelah itu kukus lagi selama 20 minit.
2) Untuk memasak kuah santan, campur semua bahan hingga sebati dan masak separuh pekat. Hidangkan sebagai kuah pulut kukus bersama pauh yang di kupas dan dipotong kecil.
Ahad, 19 September 2010
COFFEE COOKEIS
240gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
3 sudu besar instant coffee
1 biji telur
80gm gula halus
60gm gula perang
100gm unsalted butter
60gm slice badam
Cara menyediakan:
1. Ambik 2 sudu besar instant coffee campurkan dengan 2 sudu besar air panas. Kacau dan ketepikan.
2. Pukul butter sehingga jadi bentuk krim
3. Dalam bekas lain, campurkan kedua-dua jenis gula dan kacau.
4. Masukkan gula sedikit demi sedikit ke dalam butter. Pukul sehingga putih/ kembang
5. Masukkan telur sikit demi sedikit dan pukul lagi
6. Kemudian masukkan pula instant coffee yang telah dicairkan. Kacau.
7. Dalam bekas lain, ayak tepung gandum dengan baking powder. Kemudian campurkan 1 sudu besar instant coffee yg tak dicampur dengan air. Kacaukan.
8. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan butter tadi sambil dikacau.
9. Drop adunan tadi ke atas loyang yang dilapik dengan oven peper. Letakkan slice badam ke atasnya.
10. Bakar dengan suhu 180C selama 15-20 minit
Isnin, 6 September 2010
cucur udang
500 gram tepung gandum
20 ekor udang besar (boleh lebih atau kurang-buang kepala sahaja)
1 mangkuk kecil tauge
1 mangkuk kecil daun kuchai (potong 1 inci)
1 biji telur
2 biji bawang merah (racik halus)
Garam secukup rasa
Sedikit kunyit
Air secukupnya
Minyak utk menggoreng
Kuah:
2 cawan kacang (goreng dengan minyak tanpa buang kulit hingga masak)
6 sudu besar cili boh (boleh lebih atau kurangkan)
1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Air secukupnya
Cara menyediakan:
1.Masukkan tepung, udang, tauge, kuchai, telur, bawang merah, garam, dan kunyit ke dalam satu mangkuk besar. Tambahkan air hingga adunan menjadi boleh dijemput. Jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
2. Panaskan minyak, jemputkan adunan ke dalam minyak yang betul-betul panas. Goreng hingga kekuningan, angkat dan hidang dalam pinggan.
Kuah:
3. Masukkan semua bahan kuah dalam pengisar dan kisar kasar bahan ini, jangan sampai halus.
4. Masak bahan kisaran ini di atas api sederhana hingga pekat, angkat dan hidangkan dengan cucur udang.
Jumaat, 3 September 2010
SERUNDING
150 gm daging lembu, hiris nipis melawan jalur
1 cawan kelapa parut
3 cm halia
1 sudu teh biji ketumbar – bakar tanpa minyak
3 bawang merah
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh udang kering
2 sudu makan asam jawa
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
Cara menyediakan:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, biji ketumbar, jintan putih, halia dan udang kering.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak. Setelah minyak berasap, masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Jika kuah kering sebelum daging empuk, masukkan air mendidih secukupnya. Masukkan garam secukup rasa.
4. Masak atas api kecil hingga kering dan daging empuk.
5. Masukkan juice asam jawa dan kacau sehingga kering
Rabu, 1 September 2010
2 keping fillet ikan salmon - dicuci bersih dgn jus lemon/limau & sedikit garam
sedikit lada hitam
2 ulas bwg putih - dicincang
1cm halia - dicincang
**perapkan sebentar salmon dgn lada hitam, bwg putih & halia, kemudian panggang atas grill pan hingga masak.
Bahan-bahan Sos lemon:
2 helai daun bay
1 sudu teh mentega
1/2 cwn mushroom soup
1/2 biji lemon
1/2 sudu teh kulit lemon yg diparut - saya letak suku jer pasal kulit lemon ni pahit
1/2 sudu teh herba campuran - oregano, parsley, basil
sedikit lada hitam
Cara menyediakan:
1. Panaskan mushroom soup hingga mendidih, masukkan mentega, kacau rata.
2. Bila dah wangi masukkan lada hitam, jus lemon, kulit lemon, daun bay & herba campuran ke dalam sup.
3. Kacau perlahan-lahan, kecilkan api dan terus memasak.
4. Setelah sup pekat, matikan api & tuanglah di atas salmon steak tadi.
Isnin, 30 Ogos 2010
kuih Buah Ulu
1 mangkuk telur ayam
1 mangkuk gula pasir
1/2 kilogram tepung gandum
Sedikit minyak.
Cara menyediakan:
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan sehingga sebati.
3. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak.
4. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
5. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet.
6. Untuk meringankan kuih bahulu, panaskan tepung dalam oven tapi jangan terlalu lama, agak-agak hangat.
7. Bakar pada suhu bakar 200C sehingga bahulu kekuningan.
Selasa, 17 Ogos 2010
KUIH SRI MUKA
Lapisan bawah:
3 cawan beras pulut
3 cawan santan cair
½ sudu teh garam
Lapisan atas:
3 cawan santan pekat
4 helai daun pandan (jadikan jus pandan)
½ sudu teh pewarna hijau
½ cawan gula
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung atau kastad
1 biji telur
1 sudu teh garam
Cara menyediakan:
Lapisan bawah:
1) Gaul rata semua bahan .
2) Masukkan pulut ke dalam loyang dan kukus sehingga masak.
3) Tekan padat pulut yang telah masak tadi.
Lapisan atas:
1) Kisar semua bahan dan tapis.
2) Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
3) Kukuskan lebih kurang ½ jam.
4) Sejukkan dahulu baru potong dan sedia untuk dihidangkan.
Isnin, 16 Ogos 2010
Bubur Lambok
100 gm beras
Sehelai daun pandan
2 batang serai
4 sm halia
4 sm kulit kayu manis
300 gm ayam (diricik halus)
2 helai daun bawang
4 kuntum bunga lawang
200 gm minyak sapi
1 ½ liter air
2 gm buah pelaga
5 gm bawang goreng
2 cawan santan
Bahan dihiris:
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara menyediakan:
2) Masukkan air dan beras. Bila nasi sudah kembang, masukkan garam, santan, ayam yang telah diricik dan masak hingga mendidih dan bolehlah dihidangkan. Hidangkan bersama bawang goreng dan hirisan daun bawang.
Ahad, 15 Ogos 2010
Badak berendam
1 bungkus tepung pulut
15 helai daun pandan, diambil airnya
2 biji kelapa, sebiji diparut dibuat inti dan sebiji lagi diambil santan pekat
2 cawan gula merah
Secukup air
Sedikit garam
Cara menyediakan:
1) Bancuh tepung pulut bersama air pandan hingga menjadi doh lembut. Ketepikan.
2) Kelapa parut dimasak bersama gula merah dan garam hingga menjadi inti.
3) Bentukkan doh lembut bulat-bulat dan isi inti di dalamnya.
4) Letakkan doh berinti di dalam bekas dan tuang santan pekat di sekelilingnya. Kemudian kukus hingga masak.
Ahad, 1 Ogos 2010
Ayam Tandori
1 ekor ayam
60 gm halia (dikisar)
60 gm bawang putih (dikisar)
40 gm cili boh
1 biji lemon
30 gm garam masala
100 gm yoghurt
Pewarna oren
40 gm serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
1) Ayam digaulkan dengan halia, bawang putih dan garam.
2) Kemudian campurkan perahan lemon, garam masala, lada putih dan yoghurt.
3) Masukkan sedikit air dan pewarna oren. Setelah dimasukkan semua bahan tadi hendaklah disimpan selama satu malam, sebelum dipanggang.
Khamis, 29 Julai 2010
kuzi kambing
Bahan-bahan:
2 kg daging kambing
1 cawan susu cair
2 camca sedang kerisik
4 biji bawang besar [dihiris]
1 cawan minyak masak
100 gm badam goreng [biarkan sebiji-sebiji]
2 biji limau nipis [diambil airnya]
4 biji tomato [dibelah empat]
4 camca sedang puri tomato
5 tangkai cili hijau
1 cawan bawang goreng
1 ikat daun pudina dan daun ketumbar
Garam secukupnya
Air untuk mengempukkan daging Bahan-bahan perap:
3 camca sedang rempah beriani
2 sm halia [dikisar]
1 camca sedang cili boh
10 tangkai cili hijau [ditumbuk kasar-kasar]
10 tangkai cili merah [ditumbuk kasar-kasar]
2 biji bawang besar [dikisar]
Cara menyediakan:
2) Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar hingga kuning. Masukkan daging perap dan air. Masak hingga daging empuk.
3) Apabila daging empuk masukkan garam, susu cair, tomato, cili merah, cili hijau, air limau, badam goreng, daun pudina, daun ketumbar dan bawang goreng. Kacau hingga kuah pekat baru diangkat.
Selasa, 27 Julai 2010
Shaamen Kambing
Bahan-bahan A:
1 kg daging kambing
3 biji bawang besar di hiris halus dijadikan bawang goreng
Minyak menggoreng bawang diketepikan untuk digunakan lagi
1 sudu makan halia dikisar
1 sudu makan bawang putih dikisar
Bahan-bahan B:
3 biji tomato didadu
2 biji lada merah dibelah dua
2 biji lada hijau dibelah dua
1 sudu makan tomato puree
3 sudu makan rempah kari daging
3 sudu makan tairu
5 biji badam dikisar
5 kuntum bunga cengkeh
5 biji buah pelaga
1 jari kulit kayu manis
segenggam daun pudina
2 pokok daun ketumbar
2 cawan air
garam secukupnya.
1) Satukan bahan B dalam sebuah bekas dan ketepikan. Gunakan setengah cawan minyak bekas menggoreng bawang, tumis halia dan bawang putih hingga wangi. Masukkan daging.
2) Masukkan bahan B, kacau rata dan masak selama 45minit. Kacau setiap 15 minit. Setelah 45 minit, masukkan bawang goreng, kacau rata dan masak sehingga daging empuk dan kuahnya pekat.
3) Setelah daging empuk, kecilkan api dan biarkan sampai pecah minyak dan hidangkan.
Isnin, 26 Julai 2010
1 kg udang besar/udang galah atau udang harimau-belah belakangnya jgn putus
1 sd teh garam
1 kg minyak untuk menggoreng
250 gm mentega tawar (unsalted butter)
6 pelepah daun kari (daun shj)
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang)
8 biji kuning telur
250ml susu cair penuh krim
½ sd teh serbuk perasa
1 sd teh garam
1 sd teh sos ikan
¼ sd teh serbuk pati ayam
1 sd besar gula
Cara menyediakan:
1) Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan.
2) Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar.
3) Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.
Rabu, 7 Julai 2010
Lontong Lodeh
1/2 biji kobis [potong kecil]
5 batang kacang panjang [potong pendek]
1 biji carrot [potong kecil dan pendek]
Tahu [gorengkan dan potong dadu]
Tempe [potong kecil dan gorengkan]
Sengkuang [potong pendek dan kecil]
Cili merah [hiriskan]
Bawang besar [mayangkan]
Suhun dan fucuk [rendamkan supaya lembut]
Bahan dikisar:
5 biji cili merah + ciliapi sikit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
Bahan lain:
1 biji kelapa [amik 5 cawan santan]
250 gm udang basah
minyak [tumis]
garam
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan udang, santan dan sayuran yg keras dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah lembut masukkan sayuran lain dan garam.
4. Bila dah lembut dan rasakan garamnya.
5. Hidangkan dengan serunding daging atau sambal sotong.
Isnin, 21 Jun 2010
MEE KUAH DAGING
Bahan-bahan:
Kuah Mee:
1 kg tulang dan daging lembu
300g udang basah
1 ketul ubi keledek
4 sudu besar cili kering kisar
1 labu bawang besar, dikisar
1 inci halia, di ketuk
1 cawan serbuk kuah kacang (kuah pecal)
Lain-lain bahan:
2 bungkus mee kuning
1 ikat sawi
2 cawan taugeh
Tahu, digoreng dan potong nipis
Kueh cucur udang, potong kecil-kecil
Telur rebus, dibelah dua
Cili hijau jeruk
Hirisan daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Hirisan limau nipis
1) Rebus tulang dan daging lembu dengan air yang banyak selama satu jam. Masukkan cili kisar, bawang dan halia dan rebus lagi.
2) Basuh udang dan rebus (tak perlu buang kepala, kulit dan ekornya). Setelah udang masak toskan airnya dan campurkan kedalam air rebusan tulang tadi. Ketepikan udang.
3) Masukkan ubi keledek yang dipotong kecil-kecil dan rebuslah hingga ubi hancur dan daging benar-benar empuk. Masukkan kuah kacang. Tambahkan garam, gula dan serbuk perisa.
4) Jika anda ingin kuah pekat, tambahkan serbuk kuah kacang dan beberapa keping biskut cream crackers.
5) Panaskan air dalam periok hingga mendidih. Masukkan mee, sawi dan taugeh. Celur sebentar selama dua minit. Angkat dan hidangkan dalam mangkuk mee. Masukkan lain-lain bahan dan tuangkan kuah yang masih panas.
Botok-Botok
Bahan-bahan:
2 ekor Ikan Tengiri
8 ulas bawang merah (tumbuk)
4 ulas bawang putih (tumbuk)
2" halia muda (tumbuk)
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 biji buah keras (kisar)
½ cwn asam jawa
1@2 sudu bsr lada kisar
p/s rempah boleh diganti dgn rempah kari ikan.
Daun pucuk Ubi
Daun kaduk
Daun pokok teh
Daun kentut2
Daun tengek burung
Pucuk labu, Pucuk betik.
p/s semua dihiris sederhana.
Daun pisang (untuk bungkus)
Cara menyediakan:
1. Ikan boleh digoreng dahulu atau tidak perlu goreng.
2. Tumiskan bahan2 yg ditumbuk sehingga garing serta lada kisar dan apabila naik bau, masukkan rempah yg sudah dikisar. Tumis hingga separuh garing kemudian masukkan sedikit air asam jawa, garam, serbuk perasa & gula (ikut rasa).
3. Kemudian masukkan daun2 ulam dan masak hingga naik minyak dan sederhana kering.
4. Layukan daun pisang.
5. Letakkan sedikit kuah keatas daun pisang dan letakkan ikan(goreng@tidak digoreng) atasnya dan tutup ikan dgn kuah kemudian bungkus dgn daun pisang.
6. Panaskan kukus dan kukuskan ikan yg telah dibungkus dlm daun pisang lebih kurang 10 minit (hingga masak).
Sabtu, 19 Jun 2010
TAUHU BAKAR
Bahan-bahan:
Bahan Sayuran
4 keping tahu
1 batang kecil timun
3 helai daun salad
1 cawan taugeh
1 biji tomato [belah 8]
Cara menyediakan:
1. Tahu dibasuh dan bakarkan sehingga nampak garing.
2. Sayuran dipotong kecil.
3. Taugeh dibuangkan kakinya [akarnya]
4. Hidangkan dlam pinggan bersama kuah kacang
Kuah Kacang
Bahan-bahan:
1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2
1/4 kg daging..hiris nipis
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa
Bahan dikisar:
3 sudu besar cili mesin
4 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras
Cara menyediakan:
1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan daging dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.
4. Masukkan gula dan garam secukupnya. Biarkan sehingga naik minyak.
Jumaat, 11 Jun 2010
Salmon Stek
2 keping fillet ikan salmon - dicuci bersih dgn jus lemon/limau & sedikit garam sedikit lada hitam
2 ulas bwg putih - dicincang
1cm halia - dicincang
**perapkan sebentar salmon dgn lada hitam, bwg putih & halia, kemudian panggang atas grill pan hingga masak.
Bahan-bahan Sos lemon:
2 helai daun bay
1 sudu teh mentega
1/2 cwn mushroom soup
1/2 biji lemon
1/2 sudu teh kulit lemon yg diparut - saya letak suku jer pasal kulit lemon ni pahit
1/2 sudu teh herba campuran - oregano, parsley, basil
sedikit lada hitam
Cara menyediakan:
1. Panaskan mushroom soup hingga mendidih, masukkan mentega, kacau rata.
2. Bila dah wangi masukkan lada hitam, jus lemon, kulit lemon, daun bay & herba campuran ke dalam sup.
3. Kacau perlahan-lahan, kecilkan api dan terus memasak.
4. Setelah sup pekat, matikan api & tuanglah di atas salmon steak tadi.
Sabtu, 5 Jun 2010
Ayam Percik
Jumaat, 4 Jun 2010
GULAI KAWAH
500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam
Bahan dikisar:
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai
1 s/b rempah masak gulai
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan tumis:
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisik, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.
Khamis, 3 Jun 2010
Rendang Daging
1 kg daging [potong nipis kecil]
5 helai daun kunyit [mayang halus]
2 batang serai [ketuk]
2 ulas bawang putih [ketuk[
1/2 cawan minyak
2 cawan santan pekat
2 s/besar kerisik
1 s/besar gula merah
garam
Bahan dikisar:
15 tangkai cili kering + ciliapi mengikut kepedasan sendiri
3 biji bawang besar
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih dikisar
1 inci halia halus
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5 batang serai
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang putih yg diketukkan.
2. Masukkan bahan mesin dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging masak sebati ngan rempah mesin sebentar.
4. Masukkan santan, garam dan biarkan mendidih dan agak pekat
5. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
6. Biarkan sehingga naik minyak.
7. Boleh dihidangkan dengan nasi atau pulut atau roti saja.
Ahad, 30 Mei 2010
Kek Lapis
20 biji kuning telur
8 biji putih telur
300 gm gula halus
300 gm mentega
1 camca teh esen vanila
1 sudu besar pes coklat
180 gm tepung gandum
4 sudu besar susu tepung
1 camca teh rempah kek
1 camca teh serbuk koko
Cara menyediakan:
2) Masukkan tepung, rempah kek, vanila dan susu tepung. Kacau rata.
3)Asingkan semangkuk kecil adunan, bancuh bersama serbuk koko dan pes coklat. Kacau rata.
4) Kemudian, masukkan dalam uncang (kertas) paiping.
5) Bakar kek selapis demi selapis. Setiap lapis dipicitkan warna coklat. Setiap satu lapis, tuang dua senduk adunan.
Jumaat, 28 Mei 2010
Kerabu Mangga
1 biji mangga muda ]
1 batang carrot ] parut/sagat
1 batang timun ]
3 s/b sos ikan
5 biji limau kasturi [ambil jus]
1 s/k garam
1 s/k gula
ikan bilis garing dan kacang goreng [ikut suka]
Bahan hiris
5 tangkai lada merah
1 bunga kantan
5 tangkai lada hijau
10 tangkai cili api
2 pokok daun ketumbar
Cara menyediakan:
1. Gaulkan rata semua bahan kecuali ikan bilis dan kacang.
2. Masukkan dalam pinggan hidangan.
3. Bila nak makan baru taburkan ikan bilis dan kacang goreng
Selasa, 25 Mei 2010
SUP TULANG KETUK
Bahannya:
1 kilogram tulang daging (gear box)
600 gram bawang merah
50 gram cili boh
80 gram pes tomato
140 gram tepung jagung
30 gram kicap manis
5 gram garam
Perasa stok ayam atau daging
10 gram serbuk lada hitam
50 gram sos tiram
20 gram bawang goreng
20 gram daun bawang
25 gram gula
1 biji telur
100 gram kubis (dihiris halus)
2. REBUS...tulang daging (gear box) direbus selama tiga jam. Kemudian tumis bawang merah dan masukkan stok ayam atau daging sebelum dicampur tulang daging yang direbus tadi.
3. TUANG...masukkan pes tomato diikuti cili boh ke dalam air rebusan.
4. CAMPUR...masukkan sedikit garam dan gula.
5. TAMBAH...diikuti dengan sos tiram dan kicap manis.
6. PUKUL TELUR...pukul telur hingga sebati, kemudian masukkan ke dalam adunan tulang daging yang dimasak.
7. CAMPUR...campurkan sedikit air ke dalam tepung jagung, kacau adunan hingga sebati dan masukkan adunan tepung jagung itu ke dalam rebusan tulang untuk memekatkan kuah.
8. MENDIDIH...biarkan rebusan tadi mendidih hingga daging empuk dan kuahnya kering sedikit sebelum diangkat.
9. HIASKAN...tabur hirisan kubis, bawang goreng dan daun bawang untuk menambah rasa.
10. SIAP...sup tulang ketuk sedia untuk dinikmati
Ahad, 23 Mei 2010
Kari Ikan Jenahak
1 kg ikan jenahak
3 biji tomato
1 biji kelapa
3 labu bawang besar (hiris)
4 ulas bawang putih (hiris)
10 tangkai cili kering (kisar)
1 tangkai daun kari
2 peket rempah kari ikan
Sedikit garam dan air
Cara menyediakan:
1.Bersihkan ikan dan ketepikan.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan daun kari sehingga naik bau.
3.Masukkan pula cili kering bersama rempah kari ikan. Kacau seketika.
4.Setelah itu masukkan santan dan ikan tadi.
5.Renehkan di atas api sederhana sehingga ikan separuh masak. Seterusnya, masukkan
tomato dan garam secukup rasa.
Jumaat, 21 Mei 2010
AYAM GORENG BEREMPAH
1 ekor ayam, belah 4 atau 6 kepak ayam
5 sudu besar pes halia dan bawang putih
1 biji telur
5 sudu besar serbuk cili
sedikit serbuk ketumbar
sedikit serbuk jintan manis
garam secukup rasa
tepung beras secukupnya
Cara menyediakan:
1) Gaul semua bahan diatas kecuali tepung beras sehingga sebati dan perap selama 30 minit
2) Kemudian tabur tepung beras dan salut secukupnya.
3) Goreng dalam deep fryer pada suhu 160 darjah C selama 15 minit atau sehingga masak. Angkat, toskan dan sedia untuk dihidang.
Nota: Boleh juga campurkan daun kari, ia akan membangkitkan aroma sewaktu ayam digoreng
Khamis, 13 Mei 2010
Asam pedas ikan pari
Bahan-bahan:
500 gm ikan pari [bersihkan]
10 biji bendir
1 biji buah tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
5 tangkai daun kesum
4 s/b minyak masak
garam
Bahan dikisar:
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/k kunyit serbuk
3 cawan air
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendideh.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendideh lagi.
4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin.
Sabtu, 1 Mei 2010
Siakap Sweet Sour
1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit
Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak
Cara menyediakan:
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.
Selasa, 20 April 2010
Nasi Dal Bermajerin
Bahan-Bahan:
2 tin susu beras basmati (direndam selama 20 minit)
¾ cawan dal kacang kuda (direndam selama 30 minit)
Sedikit badam dan gajus
¾ tin susu cair carnation
1 ¼ tin air
1 cube ayam
2 biji bawang (di mayang)
6 batang lobak kecil (dipotong ikut suka)
1 cawan majerin yang dicairkan dicampur dengan minyak sayuran
1 sudu makan halia yang dikisar
½ sudu makan lada puteh
Sedikit cengkih, kayu manis, buah pelaga
Beberapa helai daun ketumbar
2 batang serai di titik
Garam secukupnya
Cara menyediakan:
1) Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan 2 biji bawang yang di mayang, cengkih, kayu manis, buah pelaga, halia kisar, bawang putih kisar dan lada putih, badam dan gajus
2) Apabila agak wangi masukkan beras, kacang dal, lobak, susu cair, stock ayam dan air
3) Di gaul kesemuanya dan ditutup periuk hingga nasi masak.
Isnin, 19 April 2010
Nasi Minyak Berkismis
700 gram beras
100 gram bawang besar dihiris
50 gram halia dihiris
50 gram bawang putih dihiris
30 gram daun pandan
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
200 gram minyak sapi
300 gram susu segar
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
1) Bersihkan beras dan toskan airnya.
2) Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang besar, halia, bawang putih bersama kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan.
3) Masukkan beras ke dalam periuk tumisan, kemudian masukkan air dan susu segar serta garam.
4) Tutup periuk tetapi hendaklah dikacau sekali sekali dengan api perlahan.
5) Selepas masak dan sedia untuk dihidangkan, taburkan kismis di atasnya.