SELAMAT DATANG KE BLOG MY FAMILY. SEMOGA CERIA SELALU..... ..
  • NASI DAGANG

    Bahan-bahan:

    5 cawan beras nasi dagang ATAU (3 cawan beras pulut + 2 cawan beras biasa)
    2 cawan santan pekat
    4 cawan santan cair
    2 sudu besar halba
    10 ulas bawang merah kecil, mayang halus
    6 ulas bawang putih, mayang halus
    1½ inci halia, dihiris halus (seperti batang mancis)
    Garam dan gula secukup rasa.
    Cara menyediakan:
    • Didihkan air didalam periuk kukusan
    • Gaul beras dan santan cair dengan sedikit gula dan garam
    • Alaskan kukusan dengan kain kapas yang bersih (seelok-eloknya dua inci melebihi paras bekas pengukus
    • Masukkan beras yang sudah bersantan kedalam pengukus dan kukus sehingga beras masak
    • Keluarkan beras yang sudah masak, masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar
    • Semasa masih panas panas, gaul rata-rata dengan santan pekat (masuk sedikit-sedikit), bawang merah, bawang putih, halia dan halba. Sesuaikan gula dan garamnya.
    • Hidang panas-panas bersama kuah dan sambal kelapa.
    Gulai ikan tongkol (atau ayam) untuk nasi dagang
    Bahan A
    Dua ekor ikan tongkol sederhana besar
    5 keping asam gelugor
    2 inci halia, ditumbuk kasar
    3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar
    3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
    Sesudu makan garam dan sesudu teh gula
    Air untuk merebus (sekadar menutup ikan, lebihkan seinci)
    Bahan B
    Santan pekat dari satu biji kelapa
    3 keping asam gelugor
    5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk
    4 ulas bawang putih, ditumbuk
    1 inci halia, ditumbuk
    Satu peket rempah kari Adabi, dibuat pes
    Satu sudu makan cili boh (kalau tak suka pedas, tinggalkan)
    1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.
    2 sudu makan gula merah/ kabung/ melaka (atau kalau di Kelantan dipanggil "manisan")
    Garam secukup rasa
    Minyak untuk menumis
    Cara menyediakan:
    • Rebus bahan A sehingga masak, dan renihkan selama setengah jam, kemudian ambil ikan sahaja dan ketepikan.
    • Pijarkan minyak di dalam periuk
    • Tumiskan bawang, bawang putih dan halia, sehingga naik bau
    • Masukkan rempah kari dan cili boh (jika guna) dan goreng sehingga keluar minyak
    • Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan ikan (ketepikan sekeping untuk sambal kelapa). Biarkan mendidih
    • Masukkan santan pekat dan asam gelugor
    • Bila mendidih masukkan gula merah
    • Masukkan garam dan sesuaikan rasanya (kalau sudah masam, keluarkan asam gelugor)
    • Biarkan renih selama 15 minit sebelum dihidangkan bersama nasi dagang.
    Sambal kelapa untuk Nasi Dagang
    Bahan-bahan:
    Kelapa parut (sebiji), disangrai sehingga perang
    4 sudu makan gula kabung (manisan)
    Sekeping ikan tongkol rebus, asingkan isinya sahaja
    Cara menyediakan:
    • Tumbuk semua bahan-bahan sedikit demi sedikit. Pastikan kelapa tidak pecah minyaknya.
    • Kalau tidak suka terlalu manis boleh kurangkan gulanya. Hidangkan nasi dagang dengan gulai ikan tongkol dan sambal kelapa.
    • Boleh juga dimakan dengan sambal tumis dan acar timun.

0 ulasan: