SELAMAT DATANG KE BLOG MY FAMILY. SEMOGA CERIA SELALU..... ..
  • Asam pedas ikan pari


    Bahan-bahan:
    500 gm ikan pari [bersihkan]
    10 biji bendir
    1 biji buah tomato [belah 4]
    1/2 cawan jus asam jawa
    5 tangkai daun kesum
    4 s/b minyak masak
    garam
    Bahan dikisar:
    20 tangkai cili kering
    1 labu bawang besar
    3 ulas bawang merah
    3 ulas bawang putih
    1 s/k kunyit serbuk
    3 cawan air
    Cara menyediakan:
    1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
    2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendideh.
    3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendideh lagi.
    4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.
    5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
    6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin.

0 ulasan: