SELAMAT DATANG KE BLOG MY FAMILY. SEMOGA CERIA SELALU..... ..
  • SUP TULANG KETUK


    Bahannya:
    1 kilogram tulang daging (gear box)
    600 gram bawang merah
    50 gram cili boh
    80 gram pes tomato
    140 gram tepung jagung
    30 gram kicap manis
    5 gram garam
    Perasa stok ayam atau daging
    10 gram serbuk lada hitam
    50 gram sos tiram
    20 gram bawang goreng
    20 gram daun bawang
    25 gram gula
    1 biji telur
    100 gram kubis (dihiris halus)

    1 - BAHAN...sediakan bahan untuk menyiapkan sup tulang ketuk.
    2. REBUS...tulang daging (gear box) direbus selama tiga jam. Kemudian tumis bawang merah dan masukkan stok ayam atau daging sebelum dicampur tulang daging yang direbus tadi.
    3. TUANG...masukkan pes tomato diikuti cili boh ke dalam air rebusan.
    4. CAMPUR...masukkan sedikit garam dan gula.
    5. TAMBAH...diikuti dengan sos tiram dan kicap manis.
    6. PUKUL TELUR...pukul telur hingga sebati, kemudian masukkan ke dalam adunan tulang daging yang dimasak.
    7. CAMPUR...campurkan sedikit air ke dalam tepung jagung, kacau adunan hingga sebati dan masukkan adunan tepung jagung itu ke dalam rebusan tulang untuk memekatkan kuah.
    8. MENDIDIH...biarkan rebusan tadi mendidih hingga daging empuk dan kuahnya kering sedikit sebelum diangkat.
    9. HIASKAN...tabur hirisan kubis, bawang goreng dan daun bawang untuk menambah rasa.
    10. SIAP...sup tulang ketuk sedia untuk dinikmati

0 ulasan: